Следвайте Гласове в До края на седмицата ще е ясно какви

...
Следвайте Гласове в До края на седмицата ще е ясно какви
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: До края на седмицата ще е ясно какви оръжия можем да дадем на Украйна

Следвайте " Гласове " в 
До края на седмицата ще е ясно какви оръжия можем да пратим на Украйна. Това съобщи министърът на защитата Димитър Стоянов за гърмежа на двете ракети в Полша, в предаването " Лице в лице " по бТВ.

„ Няма да позволи нашата отбранителна дарба да бъде понижена. Неколкократно заявих, че ще бъда закостенял в моите оферти към Министерския съвет и по-късно към Народното събрание. В момента се прави изчерпателен разбор и до края на седмицата ще се знае какво можем да пратим, “ изясни Стоянов във връзка решението на Народното събрание да окажем военна помощ на Киев.

„ Рискове има за страната ни, само че няма директна опасност за замесване във боен спор, “ разяснява той случая с падналите парчета от ракети в Източна Полша, при който починаха двама души.

Днес беше извършено изключително съвещание на службите и комисиите по защита и външна политика в Народното събрание във връзка със случилото се в Полша. Стоянов обаче сподели, че информацията е класифицирана и не може да бъде оповестена.

„ Риск постоянно има, риск от едно или друго деяние. То не би трябвало да бъде военно деяние. Може да бъде с някоя глоба. Това значи, че част от суровините, които стигаха до нашите фабрики, ще престанат да работят, заради това, че няма да имат първични материали. Ето един риск за нашата национална сигурност “, сподели министърът на защитата.

По думите му рискът си заслужава и според конвенциите на Организация на обединените нации би трябвало да се помогне на страната, която е жертва на експанзия.

" Тревожен е фактът, че са изгубени два човешки живота. Но да не забравяме, че в Украйна се води война. Най-вероятната версия е за отклонила се украинска ракета от системата C-300. С такава версия излезе и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ", изясни Стоянов.

Военният министър още един път опроверга изказванията в общественото пространство, че Нидерландия е изявила подготвеност да ни подари старите си изтребители F-16.

Не знам от кое място идва тази убеденост за нидерландските изтребители F-16. Всички нужни документи са изпратени още през юни до Италия, Франция, Съединени американски щати, Испания и Нидерландия. Тогава от Нидерландия ни бе казано, че няма такава опция. В момента ни оферират само образование на наши водачи за F-16, обясни той.

По думите му България би желала да получи такава оферта от нидерландската страна (за даването на изтребители, бел. ред.), само че такава към този момент няма.

Министър Стоянов съобщи, че водим диалози с Франция и Швеция, от които сме поискали самолети втора употреба на лизинг, само че от тяхна страна към момента няма съответна оферта.

В умозаключение министърът на защитата предизвести, че в случай че не предприемем нещо, от 2023 година до 2028 година няма да можем да си охраняваме сами въздушното пространство.

 

 
Източници: бТВ, epicenter.bg

 
 
 
 
16 Ное 202219216 Ное 202224916 Ное 202229316 Ное 202227916 Ное 202244616 Ное 202276Коментари?????16 Ное 2022 19:11ч.
Дайте им Манлихерите, в случай че не сте ги продали.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани16 Ное 20228315 Ное 202225716 Ное 202232524 Sep 20222732
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР